Gouda is een std met rijk verleden, dat teruggaat tot voor de Middeleeuwen, toen er van niet veel meer dan een nederzetting in de Veengebieden sprake was. Later groeide de stad uit. De binnenstad is redelijk goed gespaard gebleven, met name in het gebied rond de markt (achtergrond van deze site) en de rond de Janskerk.



Een mooi stukje Gouda vinden we terug naast de Janskerk, bij de ingang van het Museum. De smalle grachtjes met de minibruggetjes geven dit gebied een heel eigen sfeer.



En ook oudere watertjes zijn in het algemeen vrij smal. Voor een deel is dit te wijten aan het beleid van vroegere bestuurders die de bredere grachten hebben gedempt ten gunste van het destijds in opkomst zijnde autoverkeer. Aan verkeer via het water was geen behoefte meer, zo werd er destijds geredeneneerd



En hier, aan één der iets bredere grachten vinden we op de Hoge Gouwe en de Lage Gouwe een overdekte marktgelegenheid, zoals we die in veel oudere Hollandse steden kunnen vinden.



Aan de kant van de Hollandse IJssel, bij de schutsluis die vanaf dit riviertje toegang geeft tot de stad Gouda, vinden we het openlucht scheepvaartmuseum. Hier ligt een -letterlijk- bonte verzameling van oudere binnenvaartschepen, waarvan nog vele uit de zeilvaartperiode. Rondom de haven met de museumschepen is nog heel wat terug te vinden uit de tijd dat Gouda door de ligging aan de kruising van de Hollandse IJssel en de Gouwe een belangrijke overslaghaven was. De stad was in de middeleeuwen duidelijk niet voor niets de vijfde stad van Holland